ΞΥΛΙΤΟΛΗ 250ΓΡ

XYLITOL - ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΞΥΛΙΤΟΛΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΑΛΛΑ 40% ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Μπορεί να καταναλωθεί ωμή, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική σε ίση ποσότητα με την ζάχαρη. Επιπλέον, έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη IG = 8, επομένως δεν προκαλεί αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Η ξυλιτόλη περιέχει μηδενική φρουκτόζη και έχει αμελητέες επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) της ξυλιτόλης είναι μόνο 8, ενώ της κανονικής ζάχαρης είναι 60-70 και περιέχει 40% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό μήνυμα για όσους έχουν παραπάνω βάρος ή πάσχουν από προδιαβήτη, διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει καθαρκτική δράση

Η ξυλιτόλη είναι γενικά καλά ανεκτή, αλλά ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα όταν καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολυόλες μπορεί να τραβήξουν νερό στο έντερό σας ή να ζυμωθούν από τα βακτήρια του εντέρου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Με το πέρασμα του χρόνου μάλλον υπάρχει μια προσαρμογή στη κατανάλωσή τους και έτσι γίνεται ανεκτή.

Προσοχή όμως, αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑ 100ΓΡ

Ενέργεια 1004 kj/240 Κcal

Λιπαρά

από τα οποία κορεσμένα

0 γρ

0 γρ

Υδατάνθρακες

από τους οποίους σάκχαρα

99,5 γρ

0 γρ
Πολυόλες 95 γρ
Πρωτεΐνη 0 γρ
Αλάτι 0 mg
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ξυλιτόλη (αγγλ. xylitol), λέξη που προέρχεται από το ελληνικό λήμμα «ξύλον», είναι οργανική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης και απαντάται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια. Μπορεί να παραχθεί από βατόμουρα, δαμάσκηνα, καλαμπόκι, σημύδα κ.α Υπάρχει επίσης σε πολλά βρώσιμα λαχανικά όπως για παράδειγμα στο μαρούλι.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

Η ξυλιτόλη είναι σχεδόν τόσο γλυκεία όσο το ζαχαροκάλαμο, παρέχοντας μόνο τα δύο τρίτα της ενέργειας που προσφέρει αυτό.
Ένα κουταλάκι του γλυκού (5 γρ ) ξυλιτόλης θεωρητικά αποδίδει 9,6 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης θεωρητικά αποδίδει 15 θερμίδες. Επίσης, ενώ η ζάχαρη έχει 4 γραμμάρια καθαρού βάρους υδατανθράκων ανά 5 γρ, η ξυλιτόλη δεν έχει καθόλου υδατάνθρακες ] Η ξυλιτόλη ουσιαστικά δεν έχει παραμένουσα γεύση, και έχει επίσης χαρακτηριστεί ως «ασφαλής για διαβητικούς και άτομα με υπεργλυκαιμία». Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι σακχαροαλκοόλες έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο σάκχαρο ενός ανθρώπου απ' ό,τι η κοινή ζάχαρη.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΕΣ( ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ξυλιτόλη είναι «φιλική προς τα δόντια» ζάχαρη. Κάποιες παλιότερες έρευνες στη Φινλανδία βρήκαν ότι μια ομάδα που μασούσε τσίκλες με ζάχαρη είχε 2,92 αλλοιωμένα, χαμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ μια ομάδα που μασούσε τσίκλες με ξυλιτόλη είχε 1,04 αλλοιωμένα, χαμένα ή σφραγισμένα δόντια.

American Academy of Pediatric Dentistry. (2006) Policy on the Use of Xylitol in Caries Prevention

Μία πρόσφατη αναφορά προτείνει ότι η κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή στοματικών μολύνσεων από το μύκητα Candida, σε αντίθεση με τη λακτόζη, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη που μπορεί να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.

Κάποιες πιο πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ξυλιτόλη, έχοντας παρόμοιες ιδιότητες με τη σακχαρόζη, μειώνει την οδοντική πλάκα και αφού προσελκύσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, τους "σκοτώνει" μέσω αθρεψίας, επιτρέποντας έτσι στο στόμα να αναδομήσει τα δόντια που έχουν φθαρεί με λιγότερη ενόχληση. Η ξυλιτόλη είναι κατάλληλη να χρησιμποιηθεί σαν γλυκαντική ουσία, σε προϊόντα στοματικής υγιεινής, όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΞΥΛΙΤΟΛΗ

Muffins με ξυλιτόλη μπανάνα και σοκολάτα

Υλικά
3 μπανάνες ώριμες
1 και 1/4 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ baking powder
1/2 φλ ξυλιτόλη
1/3 φλ φυτικό γάλα (όποιο θέλετε)
1/3 φλ λάδι καρύδας
1 φλ κομματάκια σοκολάτας
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες μαγειρέματος

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη την ξυλιτόλη με το λάδι καρύδας.
Στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μπολ, και προσθέτουμε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τις μπανάνες τις οποίες έχουμε λιώσει.
Τέλος, προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε θήκες για muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για περίπου 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν προϊόντα.