ΕΛΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΖΑΡΩΜΕΝΕΣ 500gr

 

ΕΛΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΖΑΡΩΜΕΝΕΣ 500gr- Η «ΘΡΟΥΜΠΑ»ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ελιές βιολογικές*,ελαιόλαδο,ρίγανη,αλάτι

Από τον ελαιώνα της Αμφισσας, και τους παραγωγούς Σκουρλέτο Δημήτριο και Σκουρλέτου Μαρκέλλα.

Οι Ελιές Αμφίσσης Ζαρωμένες Γλυκιές είναι μια εξαιρετική ποικιλία μαύρων ελιών που καλλιεργούνται στην περιοχή της Αμφίσσας στην Ελλάδα. Αυτές οι ελιές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ζαρώνουν πάνω στο δέντρο, χωρίς τη χρήση τεχνητών μεθόδων.
Τα δίχτυα τοποθετούνται κάτω από τα δέντρα και οι ελιές πέφτουν όταν είναι πλήρως ώριμες.
Στη φυσική τους μορφή είναι εντελώς ζαρωμένες, γεμάτες πτυχώσεις.
Τοποθετούνται ανά στρώσεις σε αλάτι και μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμες για βρώση.
Συσκευάζονται σε ελαιόλαδο για να δημιουργήσουν μια ευχάριστη πικράδα και ένα αλμυρό τελείωμα.
Αυτές οι ελιές έχουν μια γλυκιά και πλούσια γεύση και συχνά σερβίρονται ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε άλλα πιάτα.

Φυσική ζάρωση: Σε αντίθεση με άλλες ελιές που ζαρώνουν με αλάτισμα ή άλλες μεθόδους, οι ελιές Αμφίσσης ζαρώνουν φυσικά πάνω στο δέντρο.
Πλήρης ωρίμανση: Συλλέγονται όταν είναι πλήρως ώριμες και έχουν αναπτύξει μια γλυκιά και πλούσια γεύση.
Εξαιρετική γεύση: Είναι γνωστές για την εξαιρετική τους γεύση, η οποία είναι γλυκιά και έντονη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γράφει ο αν. καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Μπόσκου, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε), δημοσιεύθηκε στο τεύχος 88 του Ελιά & Ελαιόλαδο.

Ποια είναι λοιπόν η διατροφική αξία της επιτραπέζιας ελιάς; Μια επιτραπέζια ελιά ζυγίζει, ανάλογα με την ποικιλία, 4-6 γραμμάρια και δίνει 5-8 θερμίδες. Τα λιπαρά στην επιτραπέζια ελιά είναι περίπου 10-15%, από τα οποία τα ¾ είναι μονοακόρεστα. Αρα 5 ελιές θα σας δώσουν το πολύ 40 θερμίδες και 3 γραμμάρια λιπαρών. Το αλάτι στις 5 ελιές, που για κάποιους μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, είναι μόνο το 8-12% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης (5γρ.). ʼρα τι είναι οι επιτραπέζιες ελιές; Ένα κουκούτσι (10-15%) με μια σάρκα που έχει 75-80% νερό, 10-15% λιπαρά (μονοακόρεστα κυρίως) και τα υπόλοιπα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλάτι. Είναι λάθος προσέγγιση αυτή, γιατί, όπως και στο ελαιόλαδο, αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία για την υγεία μας είναι τα ήσσονα συστατικά, αυτά που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, σε μερικά μέρη ανά εκατομμύριο, ή και λιγότερο.

Τα συστατικά αυτά σε ήσσονες συγκεντρώσεις είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά, οι φαινολικές ενώσεις. Οι φαινολικές ενώσεις στην ελιά είναι κυρίως η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη, η ελευρωπαΐνη, διάφορα φαινολικά οξέα όπως βανιλλικό, συριγγικό, κινναμικό, ο- και π-κουμαρικό, φερουλικό, σιναπικό και μια μεγάλη γκάμα από φλαβονοειδή όπως η λουτεολίνη, η κερσετίνη, η κεμπφερόλη και άλλες. Οι ενώσεις αυτές απορροφούνται από το ενδοθήλιο στο παχύ ή λεπτό έντερο, μεταβολίζονται στο ήπαρ (όπου συμβάλλουν και στην παραγωγή της HDL) και απεκκρίνονται με τα ούρα, τα κόπρανα ή και τον ιδρώτα.

Όσο βρίσκονται στον οργανισμό μας αναπτύσσουν μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία οι επιστήμονες πια μπορούν να τη μετρήσουν με τεχνικές in vitro, ex vivo και in vivo.

Δεν υπάρχουν προϊόντα.